Lees verder
Martens Keramiek uit Dinteloord/Oosterhout heeft de Natural Fibertastic Award 2021 gewonnen met Kerloc: keramiek van versteend hout. Daarmee wordt een biobased en 100% circulaire gevelbekleding gemaakt.
Redactie / Bergen op Zoom

Kerloc is volledig gebaseerd op restafval uit land-, tuin- en bosbouw. Op het moment wordt voornamelijk Nederlands populierenhout gebruikt. Ook worden andere reststromen onderzocht, zoas bermgras. Aan de houtsnippers worden water en mineralen toegevoegd om het versteningsproces op gang te brengen.

Doordat het mengsel niet hoeft te worden gebakken, zoals bij traditionele keramiek, is het zeer energiezuinig. De Kerloc platen worden onder lage druk op een lopende band gevormd en op maat gezaagd. Voor de afwerking kan er daarna een duurzame minerale coating worden aangebracht die recycling niet in de weg staat. Nadat de platen hun levensduur van zo’n 50 jaar hebben bereikt, kan Martens ze weer innemen en volledig verwerken tot nieuwe Kerloc platen.

“We zijn 2,5 jaar gelden gestart met een idee, een mengkom en een handmixer. Dat we nu het eerste project realiseren en deze prijs winnen, bewijst dat je moet volhouden en het lef moet hebben om je innovatie grootschalig uit te rollen”, zegt Alexander Hooijmaaijers van Martens Keramiek.

De NFT wordt jaarlijks uitgereikt aan bedrijven die het hoogst scoren op circular biobased/CO2-impact/sluiten van kringlopen/hernieuwbaarheid, probleemoplossend vermogen/toegevoegde waarde/marktpotentie, vernieuwend karakter, opschaalbaarheid, de ‘Wow-factor’ of gamechanger. “Simpel gezegd: we hebben gekeken naar durf, dwarsdenken en doorzettingsvermogen”, zegt Dietmar Lemmens, projectleider Economie van de Gemeente Bergen op Zoom. Samen met Joop Groen vormde hij de jury. De winnaar van vorig jaar, Willem Kemmers (Impershield) was door omstandigheden verhinderd.

De NFT Award 2021 bestaat uit een trofee en een gratis innovatieadvies van het Natuurvezel Applicatie Centrum (NAC).