Lees verder
Deskundigen en organisaties in de bioeconomie en groene chemie, waaronder Circular Biobased Delta, verzetten zich in een open brief aan de Nederlandse regering tegen plannen om boeren te onteigenen. Zij stellen dat landbouw onmisbaar is voor de circulaire en biobased economie en daarmee voor de klimaattransitie.
Redactie / Den Haag

De agrosector is heel hard nodig is voor de teelt van biogrondstoffen, naast voeding, staat in de brief: “In plaats van 17 miljard euro uitgeven om boerenbedrijven te stoppen, zijn juist grote impulsen nodig om door te gaan in deze hoogst noodzakelijke transitie.” Deze week uitgelekte kabinetsplannen om boeren te onteigenen vanwege hun stikstofuitstoot, druisen daar lijnrecht tegenin.

De ondertekenaars van de brief stellen dat de chemie, de voedingsindustrie en de agrosector aan elkaar moeten worden gekoppeld. Dat zou de overheid juist moeten stimuleren via het Nationaal Groeifonds 2, waarvoor de coalitie van Groene Chemie, Nieuwe Economie en TKI Biobased Economy (TKI-BBE) momenteel een voorstel schrijven op verzoek van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Negatieve emissies

Het telen van biogrondstoffen levert zowel werkgelegenheid op als dat het netto CO2 weghaalt uit de atmosfeer. Die negatieve emissies, maar ook het vervangen van aardolie en steenkool door hernieuwbare grondstoffen, zijn hard nodig om de klimaatdoelstellingen te behalen: “Uit suiker of zetmeel kunnen duurzame kunststoffen worden gemaakt op duurzame wijze.”

“We stimuleren de overheid om het beleid te richten op dit type kansen voor nieuwe grondstoffen, we stimuleren nieuwe waarde-ketens, we richten ons op het realiseren van grote volumes en tevens op het stimuleren van kennis, kunde en ondernemerschap. Denk cross-sectoraal, combineer de duurzaamheidsbelangen van chemie, voeding en de agrosector, Nederland kan koploper worden in deze grondstoffentransitie, er is veel landbouw areaal nodig en dat areaal is dus ook beschikbaar voor echt duurzame doeleinden!”

De brief is ondertekend door Brightsite, Economisch Netwerk Zuid-Nederland (EN Zuid), Chemport Europe, Circular Biobased Delta, LTO Nederland en door Kees de Gooijer, Ton Voncken, Herman Wories, Arjen Van Kampen, Maxine Tillij, Noortje Bonenkamp, Luuk Klomp, Pim Van Leeuwen, Lara Engelfriet, Peter Besseling, Bart Ahsmann, Harriëtte Bos, Marcel Wubbolts, Eelco Blum, Olaf van Baal, Jan Harm Urbanus, Marcel van Berkel, Hugo Gelevert, Frank Berkers, Paul Könst, Errit Bekkering, Marijke van Hooijdonk, Rinke Altink, Jacco van Haveren en Edwin Hamoen.

Beeld: Paul Barbar/Shutterstock