Lees verder
Met de komst van YES!Delft Labs heeft de TU Delft haar Science Park Technopolis uitgebreid met maar liefst 2.500m2 kantoorruimte en 900m2 laboratoriumruimte voor innovatieve startups en groeiende bedrijven. Daarmee krijgt Biobased Delta, waarvan Zuid-Holland deel uitmaakt, weer een hotspot voor (startende) industriële biotechbedrijven.
Delft

In het nieuwe pand, van 5.500m2 bruto vloeroppervlak, heeft sinds het voorjaar al een groot aantal bedrijven haar intrek genomen. Een van de ‘bewoners’ is Delft Advanced Renewables, een start-up vanuit de TU Delft die een gepatenteerd proces heeft ontwikkeld om oliën (uit fermentatie) al in de reactor te scheiden. 

Paul Althuis, directeur TU Delft Valorisatie Centrum: ‘De uitbreiding met YES!Delft Labs was noodzakelijk om de groei van startende bedrijven op te vangen. Voor de TU Delft betekent dit een enorme versterking van de business op ons Science Park Technopolis.’

Adri Bom-Lemstra, gedeputeerde provincie Zuid-Holland benadrukt dat het gebouw bijdraagt aan het behoud van innovatieve en technische starters en groeiende bedrijven in de regio. ‘Het mooie is dat er nu bij YES!Delft ook (gemeenschappelijke) labfaciliteiten voor starters in de biotechnologie sector zijn.’ De ambitie van Delft is verdubbeling van de kenniseconomie in 2030.

Faciliteiten

Naast hoogwaardige kantoorruimte biedt YES!Delft Labs laboratoriumruimte, geschikt voor onderzoek op ML1 en ML2 niveau, en gemeenschappelijke labfaciliteiten zoals een autoclaaf, vriesmachine en weegapparatuur. Van de laboratoriumruimte is momenteel al 70% verhuurd. Op de begane grond is de nieuwbouw gekoppeld aan het bestaande YES!Delft pand waardoor huurders gebruik kunnen maken van de algemene voorzieningen in dit pand. Kantoor- en/of laboratoriumruimte is al te huur vanaf 26m2. Het ontwerp en de bouw is gerealiseerd door Cordeel Nederland BV in samenwerking met architectenbureau Cepezed.

De TU Delft realiseerde YES!Delft Labs, dat in totaal € 12 mln. heeft gekost, met steun van de Europese Unie (€ 1,6 mln), gemeente Delft (€ 1 mln) en de provincie Zuid-Holland (€ 500.000).