Lees verder

Breda / Minas Gerais (Brazilië) – In de week van 10 tot en met 14 december 2018 strijden tachtig Nederlandse en Braziliaanse studenten tegen elkaar in de Biobased Battle. Deze ‘battle’ wordt dit jaar voor de vierde keer gehouden en is een initiatief van het programma ’Living Lab Biobased Brazil’. Het is een van de vele projecten van het Centre of Expertise Biobased Economy (CoE BBE, onderdeel van Avans Hogeschool en HZ University of Applied Sciences).

De Biobased Battle is een wedstrijd waarin Nederlandse en Braziliaanse studenten met verschillende achtergronden samen een probleem van een bedrijf oplossen.  De afgelopen jaren werden reststromen uit de melkindustrie, koffiehandel en productie van cachaça (soort Braziliaanse rum) onder de loep genomen en gingen studenten aan de slag met het ontwerpen van bioplastic.

Dit jaar komt de vraag uit de groente- en fruitsector. Er vindt veel derving plaats van oogst tot dat groente en fruit in de koelkast van de eindconsument ligt en hier moeten goede, circulaire oplossingen voor worden gevonden.

Wedstrijd
Aan het begin van de week (op 10 december 2018) ontvangen de studenten de opdracht en gedurende de hele week worden zij onderworpen aan een aantal wedstrijdelementen. Studenten zullen ook een bedrijf bezoeken en lezingen volgen via videoconferenties van Nederlandse en Braziliaanse docenten / professoren. De finale vindt plaats op vrijdag 14 december tussen 14.00 en 16.00 uur in Xplora aan de Hogeschoollaan in Breda. Dan wordt ook de winnaar bekend gemaakt.

Multidisciplinair
Het wedstrijdelement vraagt aan studenten snel een complex vraagstuk op te lossen en daarbij moeten ze samenwerken met studenten met verschillende achtergronden, zoals chemische technologie, economie, recht en milieuwetenschappen.

Alle Nederlandse studenten volgen een minor bij Avans University of Applied Sciences, maar dat wil niet zeggen dat het ook allemaal Avans studenten zijn. Er zijn ook studenten uit Spanje, Finland en Griekenland die deelnemen aan de wedstrijd. De opdrachten voeren zij uit vanuit de studieruimte Xplora  aan de Hogeschoollaan in Breda. Ook in Brazilië zit eenzelfde groep van veertig studenten. Zij werken vanuit de Federal University of Minas Gerais (UFMG).

Tijdverschil

De deelnemers werken gelijktijdig in multinationale en multidisciplinaire groepen in Brazilië en Nederland en hebben de steun en begeleiding van docenten en professionals. Iedere groep bestaat uit drie Braziliaanse en drie Nederlandse studenten, die op hun eigen studielocatie zitten. Het tijdverschil tussen de twee landen is drie uur, maar dat lossen ze op door online samen te werken, zodat ze plaats- en tijd onafhankelijk kunnen samenwerken.

De samenwerking zorgt ervoor dat studenten elkaars vakgebied leren herkennen en gebruiken om aan het eind van de week een goed innovatief resultaat te behalen. Bovendien kan het bedrijf de resultaten goed gebruiken.