Circular Biobased Delta tijdens de Week van de Circulaire Economie

Circular biobased delta

Circular Biobased Delta en partners organiseren op 2 en 3 februari tijdens de Week van de Circulaire Economie maar liefst zes (online) evenementen. Daarvan worden er vier live gestreamd vanuit de studio van BlueCity in Rotterdam.

Versnellen van Vergroening en Verdienen

Hoe kunnen ondernemers de kansen grijpen die de circulaire biobased economie biedt? Open innovatie en samenwerking is de sleutel tot succes. Met Willem Sederel (voorzitter Circular Biobased Delta, CBBD), Joop Groen (programmadirecteur CBBD) en Ralph Simons (directeur Centre of Expertise Biobased Economy, CoE BBE).

Datum: dinsdag 2 februari
Tijd: 9.00 – 10.00 uur
Meer informatie en registreren

Groene weg naar een circulaire toekomst

In bio-asfalt wordt een deel van de fossiele bitumen vervangen door biobased lignine. Dat is niet alleen duurzamer, maar kan ook bijzondere eigenschappen opleveren. In het CHAPLIN programma doen partners uit de gehele asfalt-waardeketen samen onderzoek van grondstofleveranciers tot wegbeheerders. Hierover spreken Joop Groen (programmadirecteur CBBD), Martin Junginger (hoogleraar Biobased Economy Universiteit Utrecht), Inge van Vilsteren (adviseur Wegenbouwmaterialen Rijkswaterstaat) en Martijn Verschuren (manager Business Development H4A).

Datum: dinsdag 2 februari
Tijd: 11.00 – 12.00 uur
Meer informatie en registreren

Zap naar Biobased Bouwen

Maar liefst 7 experts van het Centre of Expertise Biobased Economy komen aan het woord en geven een kijkje in de mogelijkheden van het gebruik van biobased bouwmaterialen: Willem Böttger (docent) verzorgt de introductie over Biobased Bouwen en Biocomposieten. Joost Vette (docent/onderzoeker) gaat in op mycelium: bouwen met schimmels. Giuliana Scuderi (postdoc onderzoeker) spreekt over biobased beton en Lennart Zoeter (onderzoeker) over mechanische upcycling. Nescio Midavaine (adviseur) laat zien hoe een tiny house kan worden gebouwd van circulaire en biobased materialen. Myron Koster (onderzoeker) bespreekt de kansen en belemmeringen voor Biobased Bouwen.

Datum: dinsdag 2 februari
Tijd: 12.00 – 13.15 uur
Meer informatie en registeren

Superieure verf, lijm & rubber met bio-aromaten

Verf, lijm en rubber bevatten allemaal chemicaliën uit fossiele grondstoffen. Shared Research Center Biorizon (waarin VITO en TNO samenwerken) zoekt naar groene alternatieven. Joop Groen (programmadirecteur CBBD) laat zien dat het duurzamer én beter kan, met bio-aromaten.

Datum: dinsdag 2 februari
Tijd: 13.00 – 14.00 uur
Meer informatie en registreren

Van plastic afval tot bio-nafta

Chemische recycling maakt het mogelijk om zelfs de ‘moeilijkste’ kunstsstoffen om te zetten naar nieuwe grondstoffen. Manon Baartmans (commercieel manager van het Havenschap Moerdijk en penvoerder van de Pyrolyse Proeftuin Zuid-Nederland) gaat hierover in gesprek met vertegenwoordigers van TNO, Shell Moerdijk en Avans Hogeschool. Waste4Me en Teknow laten zien wat hun toekomstambities voor de Pyrolyseproeftuin zijn en waar de uitdagingen liggen bij de verdere opschaling van de ‘waste to nafta’ route. Nettenergy presenteert demonstreert hoe waterstof uit pyrolysegas kan worden gemaakt, waarna Delphy en Charcotec ingaan op de bodemverbeterende kwaliteiten van char uit pyrolyse.

Datum: dinsdag 2 februari
Tijd: 15.00 – 16.00 uur
Meer informatie en registreren

T-shirts van tomaten

Tomatenstengels zijn reststromen uit de tomatenteelt, die uit lange vezels bestaan. Er is karton mee te maken, maar ook textiel en zelfs plantaardig leer. Nienke Binnendijk (business director van BlueCity Lab) en Willem Kemmers (trekker van het Biobased Circulaire programma van Greenport West-Holland) laten zien wat er mogelijk is en bespreken de stand van zaken van het onderzoek hiernaar.

Datum: woensdag 3 februari
Tijd: 13.00 – 14.30 uur
Meer informatie en registreren

Deelname aan alle genoemde evenementen is gratis, maar registratie is vereist. Dat kan via de bovenstaande links.  Algemene informatie over de Week van de Circulaire Economie is te vinden in de agenda.

Beeld: Justin Techapaibul/Shutterstock