Lees verder
Nu de Week van de Circulaire Economie 2021 op zijn eind loopt, kijken we terug op een geslaagd programma met zes webinars van Circular Biobased Delta. Gemist? Geen probleem. De webinars zijn opgenomen en online terug te kijken.
Pierre Gielen / Rotterdam

Zo werd in het webinar Versnellen van Vergroening en Verdienen belicht welke kansen de circulaire biobased economie ondernemers biedt en hoe zij daarbij gebruik kunnen maken van het uitgebreide ecosysteem van Circular Biobased Delta in Zuidwest-Nederland.
Terugkijken

Bio-asfalt op basis van lignine was het onderwerp van een ander webinar, waarbij het CHAPLIN project voor het voetlicht werd gehaald. Wegenbouwer H4A paste het toe in een proefvak in Vlissingen en noemt het ‘een professioneel product’ dat nu al goed in staat is om volledig fossiel asfalt te vervangen.
Terugkijken

Maar liefst 7 experts van het Centre of Expertise Biobased Economy (CoE BBE) in Breda kwamen aan het woord in het webinar Zap naar Biobased Bouwen. Zij gaven een kijkje in de mogelijkheden van het gebruik van biobased bouwmaterialen.
Terugkijken

Het Shared Research Centre Biorizon liet in een webinar of ‘superieure verf lijm en rubber’ zien dat er vaak groene alternatieven zijn voor chemicaliën die nu nog grotendeels uit fossiele grondstoffen worden gemaakt. Deze zogeheten bio-aromaten zijn niet alleen duurzaam, ze hebben vaak ook betere eigenschappen.
Terugkijken

De Pyrolyse Proeftuin Zuid-Nederland loopt ‘officieel’ af, maar de betrokken partijen willen samen verder met een Proeftuin 2.0. Intussen is pyrolyse volwassen geworden. Zo zijn er meerdere bedrijven die de komende tijd commerciële fabrieken gaan bouwen. Ook Shell geeft aan concrete plannen te hebben voor chemische recyclingfaciliteit die afvalplastics omzet naar grondstof voor zijn naftakrakers in Moerdijk.
Terugkijken

Reststromen uit de Westlandse tuinbouw worden verwaard tot nieuwe biobased producten, zo werd duidelijk tijdens het webinar van de Greenport West-Holland. Tot de verbeelding sprekend voorbeeld: een T-shirt gemaakt uit natuurvezels van de tomatenplant.
Terugkijken

Geïnspireerd geraakt door deze spannende ontwikkelingen? Word lid van de Delta Community van Circular Biobased Delta, een netwerkorganisatie die tot doel heeft om CO2 in de Deltaregio sterk te verminderen en zo samen te vergroenen, innoveren en daaraan te verdienen.

Beeld: webinar Pyrolyse Proeftuin, vlnr Jappe de Beste (Avans) en Manon Baartmans (Port of Moerdijk)