Lees verder
Ruim 100 tot 150 MKB-bedrijven, kennisinstellingen en lokale overheden in de Biobased Delta leveren een belangrijke bijdrage aan de groei en innovatie van de biobased economie in Nederland. De eerste tastbare biobased producten en toepassingen zijn een feit en de vraag ernaar stijgt. Dat luidt een nieuwe fase in voor de Biobased Delta.
Bergen op Zoom

De agenda van de Biobased Delta is tweeledig. Veel belangstelling gaat uit naar de grootschalige transitieprogramma’s zoals Biorizon, Sugar Delta en Redefinery. Anderzijds zijn er kleinschaligere bottum-up initiatieven en MKB-bedrijven in de Biobased Delta. Peter Bijkerk, Business Developer bij Impuls Zeeland: ‘We zien een aantal MKB-bedrijven met veel potentie, maar de biobased economie staat nu pas aan het begin.’ De Biobased Delta richt zich daarom ook op het ondersteunen van MKB-bedrijven via valorisatie-programma’s vanuit de regio’s.

Tastbare producten

Dennis van der Pas, Business Developer bij REWIN West-Brabant, ziet heil in een sterkere business development in het MKB: ‘Het is immers de stimulering van het MKB dat heeft geleid tot de eerste tastbare producten’. Henk Vooijs, Business Developer Innovation Quarter Zuid Holland, vult aan: ‘Ook zien we ontwikkelingen die meer vanuit de kennishoek komen. Denk bijvoorbeeld aan de extractenbibliotheek, een unieke verzameling van ruim 2.200 plantextracten. Kennisinstellingen zoeken steeds vaker aansluiting met bedrijven voor het ontwikkelen van specifieke toepassingen.’

Aansluiten bij het bedrijfsleven

Het is moeilijk in te schatten hoeveel bedrijven er precies onderdeel uitmaken van de Biobased Delta en welke productgroep het sterkst vertegenwoordigd is. ‘We zien enerzijds nieuwe bedrijven ontstaan rondom een biobased product, terwijl andere bedrijven een biobased lijn ontwikkelen naast hun conventionele productlijn’, zegt Bijkerk.

De range aan ontwikkelingen in de ‘Delta’ is breed en wordt ondergebracht in MKB-clusters. Binnen één van de vele clusters, waaronder natuurvezels, coatings en biopolymeren, werken lokale MKB-bedrijven gezamenlijk met onderwijs- en overheidspartners aan applicaties en het naar de markt brengen van de innovatie.