Lees verder
TNO’s Biorizon spin-off Relement gaat op de Green Chemistry Campus op commerciële schaal bio-aromaten produceren en verkopen voor toepassing in onder meer smeermiddelen en coatings. Aromaten worden nu nog van aardolie gemaakt en de productie van deze chemische bouwstenen heeft een negatieve impact op het klimaat. De bio-aromaten van Relement vormen een kwalitatief beter en duurzamer alternatief voor fossiele aromaten in bestaande producten. Zo draagt Relement bij aan een groene chemische industrie én betere producten.

Afgelopen zomer is Relement B.V. opgericht om de bio-aromaten die binnen het TNO-deel van Biorizon zijn ontwikkeld op commerciële basis te produceren en verkopen. De naam Relement verwijst naar ‘the renewable element’: de hernieuwbaarheid van het essentiële element aromaten. Relement benut namelijk hernieuwbare biomassareststromen als grondstof in plaats van petrochemische grondstoffen. De marktomvang voor hoogwaardige aromaten is € 2,5 miljard dus de potentie om deze tot dusver petrochemische bouwstenen te vergroenen is enorm. Op termijn wil Relement commerciële fabrieken bouwen voor diverse premium bio-aromaten en zo bijdragen aan een groenere chemische industrie.

Substantiële CO2-reductie & superieure eigenschappen

“Een van de eerste bio-aromaten die Relement op de markt brengt, is een alternatief voor fossiel ftaalzuuranhydride dat onder meer wordt toegepast in alkydverf.” zegt Relement CEO Roger Blokland. “Ons team werkt nauw samen met TNO dat in de demo facility van de Green Chemistry Campus geavanceerde apparatuur heeft om samples van bio-aromaten op kg-schaal te produceren. Met de bio-aromaten van Relement kan voor het eerst 100% biobased alkydverf worden gemaakt. Deze verf gaat niet alleen langer mee door een betere krasvastheid en UV-bestendigheid, hij is ook aanzienlijk duurzamer.”

In opdracht van van Circular Biobased Delta en met steun van de provincies Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant heeft  CE Delft onderzoek uitgevoerd naar CO2-reductie potentieel. Willem Sederel: “Door het vervangen van petrochemische ftaalzuuranhydride door biobased 3-methylftaalzuuranhydride kan Relement vanaf 2027 per kilogram een CO2-reductie van 3,1 kg CO2-eq. realiseren. In totaal betekent dit een jaarlijkse CO2-reductie van 94 kt CO2-eq. Omdat wij die potentie zagen voor bio-aromaten staat dit thema al langer op de agenda van Circular Biobased Delta. We zijn verheugd dat er nu een eerste spin-off bedrijf is opgericht vanuit Biorizon. Relement gaat nadrukkelijk aan de slag met opschaling van bio-aromaten productie en heeft een duidelijk plan hiervoor. Recent is een projectvoorstel ingediend waarin Relement, samen met Circular Biobased Delta en beoogde engineeringspartij TransitionHero, een conceptueel procesontwerp wil gaan uitwerken voor de toekomstige commerciële fabriek.”

Drukwerk

Relement is een bedrijf voor de ontwikkeling, productie en marketing van bio-aromaten en komt voort uit het werk wat TNO verricht binnen Shared Research Center Biorizon. Biorizon, een initiatief van TNO en VITO, werkt sinds 2013 op de Green Chemistry Campus aan technologieën voor de productie van functionele bio-aromaten. Essentiële bouwstenen voor de chemische industrie: maar liefst 40% van alle chemicaliën zijn aromatisch van aard. Ze voegen functionaliteit toe aan producten zoals kunststoffen, verven, coatings en smeermiddelen, waaronder krasvastheid, stabiliteit en UV-bestendigheid. Bio-aromaten zijn niet alleen veel duurzamer dan fossiele aromaten, maar vooral ook kwalitatief beter: verf wordt bijvoorbeeld beter bestand tegen zonlicht en isolatieschuim wordt sterker.

Op de foto in de banner van links naar rechts Marcel Ernes, business developer bij Green Chemistry Campus en het Relement team bestaande uit Monique Wekking, CCO Roger blokland, CEO, Stefano Iannacone, CTO.