Lees verder
Planet B.io is een stichting die zich richt op het ontwikkelen van een open innovatie ecosysteem voor industriële biotechnologie op de Biotech Campus Delft. Op deze bijzondere locatie werden 150 jaar geleden de eerste stappen gezet om microbiologie en technologie te combineren toen de eerste fabriek werd gebouwd waarin bakkersgist werd geproduceerd van een constante kwaliteit. Inmiddels zijn er 9 bedrijven en 7 fabrieken gevestigd, allemaal actief in de industriële biotechnologie.

DSM is een van de wereldspelers op het gebied van industriële biotechnologie, en eigenaar van de Biotech Campus Delft. Het bedrijf stelde in 2019 de campus open voor andere biotechnologie bedrijven, zodat zij gebruik kunnen maken van de unieke kennis en infrastructuur aanwezig op de campus. Anderzijds is het voor DSM interessant om het terrein verder te ontwikkelen met innovatieve jonge bedrijven. Dit concept leek goed aan te slaan, en nadat er zich meerdere bedrijven hadden gemeld om zich te vestigen op de campus, was er genoeg vertrouwen gewekt om een onafhankelijke stichting op te richten die zich volledig bezig houdt met de ontwikkeling van een open innovatie ecosysteem voor industriële biotechnologie.

De stichting Planet B.io is op 10 juli j.l. opgericht. Cindy Gerhardt, directeur van Planet B.io, licht toe; “We zijn in de gelukkige situatie dat we vijf ‘founding partners’ hebben: DSM, TU Delft, Gemeente Delft, Provincie Zuid Holland en InnovationQuarter. Alle partners dragen zowel financieel als qua kennis en netwerk bij om het ecosysteem en de bedrijven daarbinnen alles te bieden wat ze nodig hebben op optimaal te landen in Delft, om vervolgens hun bedrijf te kunnen laten groeien.”

Moderne kantoorruimten en laboratoria
De stichting heeft twee doelen; enerzijds het beschikbaar maken van labs en kantoren voor biotech bedrijven, en anderzijds een ecosysteem opbouwen waarin biotech bedrijven alles vinden om op te schalen en te groeien. Midden op de Biotech Campus Delft staat het Beijerinck gebouw, genoemd naar de eerste professor in de microbiologie, werkzaam in Delft. Op de begane grond bevinden zich algemene voorzieningen voor alle campus bewoners; een restaurant, een sportschool, en vergader zalen. De eerste, tweede en derde verdieping stonden leeg, en zijn met behulp van de partners van de stichting gerenoveerd tot moderne kantoorruimtes en laboratoria. Er kunnen hier zo’n 30 kleine bedrijven of 150 nieuwe medewerkers terecht om hun innovatieve biotech dromen waar te maken. De unieke waarde van Planet B.io zit hem in het netwerk van experts, klanten, investeerders, en mentoren. Het ecosysteem biedt met name ondersteuning in opschalen. Gerhardt: “Biologen of designers kunnen hun micro organismen prima temmen op lab schaal, maar om de stap te zetten naar consistente kwaliteit tegen lage kosten op industriële schaal, dat is nog wel even wat anders. En dat is nu precies wat de Biotech Campus Delft zo uniek maakt. Vergeleken met andere campussen is alle kennis en ervaring op industriële schaal aanwezig.”

Die kennis van opschalen is ruimschoots aanwezig bij de gevestigde partijen op de campus zoals DSM, bij de proeffabriek Bioprocess Pilot Facility, en bij de TU Delft. Daarnaast gelooft Gerhardt in de synergie tussen kleine en grote bedrijven. “Grote bedrijven brengen ervaring, kennis over opschaling, kwaliteit en veiligheid. Kleine bedrijven brengen bijzondere ideeën, lef, energie en snelheid van handelen. Beide kunnen van elkaar leren, en elkaar inspireren, als het je lukt om ze op de juiste manier met elkaar in contact te brengen.”

Tot slot, wat gebeurt er eigenlijk allemaal op de campus? “Te veel om op te noemen,” lacht Gerhardt. “Het komt er altijd op neer dat we ons laten inspireren door de natuur, om processen of producten te ontwikkelen die duurzamer zijn, gezonder zijn, of lekkerder zijn. Enzymen die zorgen dat er meer sap geperst kan worden uit fruit, algen die visolie maken voor zalmvoer, gisten die de niet-calorische zoetstof Stevia produceren, cellen die uitgroeien tot sappige stukjes diervrij-vlees, algen die belanden in een hip blauw drankje, en natuurlijk bedrijven met slimme technologische oplossingen. Eén van de laatste bedrijven die gearriveerd is op de campus ontwikkelt een snel test om corona virussen te detecteren. Zij brengen unieke kennis in van nano-biotechnologie en data management.”

Het innovatieve ecosysteem blijven uitbreiden
Planet B.io wil het innovatieve ecosysteem blijven uitbreiden met nieuwe bedrijven en netwerk partners. De organisatie heeft er alle vertrouwen in dat door het combineren van de juiste kennis op één locatie, samen met inspirerende netwerkmogelijkheden, een florerende hub voor innovatie kan ontstaan om de zo noodzakelijke verandering naar een schonere en milieuvriendelijke toekomst te versnellen. Een toekomst die niet alleen biobased is, maar ook circulair