Lees verder

BioVoice: Boosting Biobased Business vanaf maart 2019 Grootbedrijf daagt mkb uit via innovatiechallenges

Het zijn niet persé de grote bedrijven die voorop lopen met innovaties, maar vaak de kleine, de slimme, de wendbare. BioVoice is het nieuwe ‘business booster’ programma van REWIN West-Brabant en Green Chemistry Campus dat vanaf maart 2019 het beste van twee werelden samenbrengt: het biedt kansen voor nieuwe business in antwoord op innovatievraagstukken van grote(re) bedrijven.

Open innovatie met professionele ondersteuning
BioVoice geeft een impuls aan een open-innovatie structuur en -cultuur tussen de regionale grote(re) bedrijven en innovatieve MKB-ondernemers. Hierbij hoort een compleet ondersteuningssysteem met bijvoorbeeld  partners uit het ecosysteem die toegang hebben tot markten en middelen,  ondersteuning van experts die helpen bij technische uitdagingen en professionals die advies geven bij businessvraagstukken.

Challenges
De initiatiefnemers van BioVoice zijn REWIN, Green Chemistry Campus, de provincie Noord-Brabant en  Rabobank. Dockwize, Impuls Zeeland, KVK en Centre of Expertise Biobased Economy hebben zich als partner aangesloten voor de uitvoering van het programma. Samen willen zij dat innovatieve ondernemers en talent in de circulaire en biobased economie meer ruimte en stem krijgen. BioVoice is daarbij niet alleen op zoek naar pasklare antwoorden, maar ook naar denkkracht, inspiratie, briljante inzichten en verbeteringen. Kortom, input die tot een oplossing kan leiden van innovatievraagstukken die zijn opgehaald bij grote(re) bedrijven, de zogenaamde ‘challengers’. Op dit moment zijn er al negen ‘challenges’ verzameld van Cargill, Cosun, BEWiSynbra en Rodenburg Polymers.

De basis van BioVoice is wederkerigheid
De vraag is daarbij niet of het kleine bedrijf het grote bedrijf kan helpen, maar hoe ze samen een transitie kunnen realiseren. Het gezamenlijke doel van de initiatiefnemers en de challengers is de biobased transitie te versnellen, kennis op te bouwen en een succesvolle en leidende kennisregio op het gebied van toegepaste biobased business te creëren. Meedoen betekent bijdragen aan een wereld die meer circulair en biobased wordt.

Innovatiecontracten en –vouchers
Geselecteerde deelnemers aan BioVoice worden tijdens zogenaamde ‘challenge weken’ ondergedompeld in het regionale biobased ecosysteem. Ze leren daarin elkaar en de challengers kennen, en er wordt onderzocht of er matches mogelijk zijn. Uiteindelijk kunnen deelnemers een prestigieus innovatiecontract verdienen, om samen met de challenger tot oplossingen te komen en nieuwe business te genereren. Met het innovatiecontract en bijbehorende -vouchers kunnen kennis en techniek in een stroomversnelling worden gebracht. De BioVoice coaches die het  proces begeleiden en faciliteren, zorgen tijdens de gehele looptijd van het innovatiecontract voor ondersteuning.

Van start
Voor de duur van een maand worden steeds innovatievraagstukken online gezet. De eerste inschrijfperiode start in maart 2019.