Lees verder
Foodtech-onderneming PeelPioneers verwerkt dagelijks 40.000 kilo sinaasappelschillen in een fabriek in Son en Breugel. De vraag groeit hard en aanbod van schillen is er voldoende zodat het tijd is voor expansie. Daarom opent het bedrijf volgend jaar zomer aan de westkant van Den Bosch een fabriek met een capaciteit om de productie te verdrievoudigen.

Van Son en Breugel naar Den Bosch
Alleen al in Nederland worden jaarlijks zo’n 250 miljoen kilo schillen weggegooid. Ook in de horeca en in winkels is de sapcentrifuge in toenemende mate populair; er zijn veel liefhebbers van vers sinaasappelsap. Meestal belanden de overgebleven schillen in de verbrandingsoven. Scheikundige Sytze van Stempvoort deed tijdens zijn studie ervaring op met het verwerken van citrusschillen tot grondstoffen. Samen met Lindy Hensen en Bas van Wieringen startte hij PeelPioneers. Mede dankzij financiering door de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij kon drie jaar geleden hun eerste fabriek in Son en Breugel geopend worden.

Consortium financiert uitbreiding
Van deze fabriekshal van 300 m2 verhuist het bedrijf volgend jaar naar een hal van 2200 m2 en groeit het van 10 naar 20 medewerkers. Om dit plan uit te voeren haalde het drietal 10 miljoen euro op bij een consortium van onder meer Rabobank, ministerie van Economische Zaken en Klimaat, Nationaal Groenfonds, European Circular Bioeconomy Fund, DOEN Participaties en ook nu weer de BOM.

Grondstof draagt nu ook bij aan eiwittransitie
Logistiek partner Renewi haalt de schillen bij de horeca- en winkelbedrijven op. Vervolgens ontleedt PeelPioneers de schillen grofweg tot twee grondstoffen: olie en vezels. Deze ingrediënten zijn de grondstof voor levensmiddelen als bier, muffins, limonade en bonbons. En ook voor veevoer. Daarnaast wordt het gebruikt voor de productie van schoonmaakmiddelen en cosmetica. In het laboratorium tracht PeelPioneers steeds meer waarde uit schillen te halen. De nieuw ontwikkelde voedingsvezels leveren nu een bijdrage aan de eiwittransitie: voor stevigheid en structuur in vleesvervangers, maar ook als ei-vervanger in mayonaise.