Lees verder
NettCity en Giobiomiles hebben de bedrijvenpitch van de Biobased Delta Biobased Business Dag gewonnen. De ondernemingen kregen hiervoor geen prijs, maar kregen - net als hun concurrenten - adviezen van experts op gebied van IP, financiering e.d.
Bergen op Zoom

NettCity is een onderneming die is opgestart vanuit Nettenergy, een bedrijf dat een mobiele pyrolyse-installatie heeft ontwikkeld die gebaseerd is op een gepatenteerd proces. Deze ‘draait’ inmiddels in verschillende landen, waaronder India. De installatie produceert op basis van uiteenlopende feedstocks (met name houtachtige biomassa.) vier eindproducten die in verschillende applicaties kunnen worden toegepast: biochar, olie, houtazijn en gas, aldus oprichter Rob Vasbinder (zie foto).

Om de invoering van deze installaties in Nederland te bespoedigen, heeft Vasbinder NettCity opgezet. Daarbij kopen de klanten, veelal gemeentes, de installatie en zorgen ervoor dat deze ‘gevoed’ wordt. De eindproducten neemt NettCity af van de gemeentes en brengt de voornoemde eindproducten naar de markt. Omdat gemeentes niet de snelste beslissers zijn, wil NettCity de eerste installaties voorfinancieren. Daarvoor heeft het wel een forse kapitaalinjectie voor nodig.

Gobiomiles – een initiatief waarbij grote(re) bedrijven zijn betrokken (Schiphol, KLM, Sky NRG) – heeft een systeem ontwikkeld om reizigers ‘CO2-vriendelijker’ te laten reizen. Grofweg komt het er op neer dat consumenten een toeslag betalen, waardoor de extra kosten voor biojetfuel (deels) gedekt kunnen worden. Het systeem is geheel digitaal en is gekoppeld aan social media.