Lees verder
Groasis heeft de Boskalis Water Award gewonnen, georganiseerd door de Netherlands Business Council United Arab Emirates en NLinBusiness.

Niets is zo essentieel voor het leven op aarde als water. Toch is er van Kaapstad tot Europa, en van het platteland, Afrika ten zuiden van de Sahara tot de megasteden in Azië, een wereldwijde watercrisis. Mensen hebben moeite om toegang te krijgen tot de hoeveelheid en de kwaliteit van het water dat ze nodig hebben om te drinken, te koken, te baden, zich te wassen en om hun voedsel te verbouwen.

De Waterfilter Boxx®
Pieter Hoff, directeur eigenaar van Groasis en voorheen lelyteler, woonachtig in Steenbergen, had al de Growboxx plant cocoon ontwikkeld. Ofwel, de intelligente emmer. Hiermee kunnen bomen en struiken geplant worden op plaatsen waar je verwacht dat dat helemaal niet kan. Nu introduceert hij een nieuwe revolutionaire uitvinding: de Waterfilter Boxx®. Deze intelligente emmer wordt gevuld met vervuild water (bijv. waswater, brak of zeewater, etc.). Het water wordt vervolgens door het product gedistilleerd om vers water te reinigen – zonder gebruik te maken van energie of filters, volgens de SODIS-methode. Het schone verse water kan gebruikt worden om een boom of groenten te planten en te bewateren. Het betekent dat boerenfamilies of vluchtelingen in kampen hun waswater kunnen gebruiken om fruitbomen of groenten te planten en hun eigen voedsel te verbouwen of ermee voor inkomsten te zorgen.

De Waterfilter Boxx® kan 10 jaar lang gebruikt worden zonder onderhoudskosten. Het water wordt twee keer gebruikt. Zo kan al het huishoudelijke was- en schoonmaakwater worden gebruikt om te planten en van water te voorzien. Zo kan het landbouwgebruik terug gebracht worden naar ‘nul water’. Met de Boskalis Water Award kreeg deze innovatie een terechte erkenning. Groasis onderzoekt momenteel of het geproduceerde water schoon genoeg is om te drinken.