Lees verder

Eerste meters hennepbeton-fietspad gelegd 

In Almere Haven zijn maandag de eerste meters gelegd van een betonnen fietspad waarin hennep is verwerkt. Het gaat om een experiment. Beton met daarin natuurlijke hennepvezels zou verschillende voordelen moeten bieden ten opzichte van de reguliere variant.

Zo is het materiaal lichter en zorgen de plantaardige resten ervoor dat het beton meer geluid opneemt. Iets dat bij een fietspad misschien niet heel veel effect heeft, maar bij bijvoorbeeld een geluidswal wel goed van pas komt.

Prijsvraag
Het beton is de afgelopen anderhalf jaar ontwikkeld door verschillende partijen en wordt in Almere gemaakt bij recyclingbedrijf Cirwinn, het vroegere Vijfhoek. De productie is het resultaat van een prijsvraag die door de gemeente is uitgeschreven.

Door gebruik te maken van hennephout ontstaat beton dat duurzamer is dan de reguliere variant, zo zegt Leon Joore die met het bedrijf Millvision bij het traject betrokken is. “De vezels hebben CO2 opgenomen tijdens de groei. En dat zit nu opgesloten – voor heel veel jaren – in dat beton.” Het percentage vezels in het eindproduct is vijf procent.

Experiment
Het vinden van de juiste samenstelling was een proces dat zo’n 1,5 jaar geduurd heeft. “In een laboratorium in een klein bekertje wat mengen: dat kan misschien nog. Maar als dat kruiwagens, of zoals hier vrachtwagens worden: dat is echt een grote uitdaging”, zo geeft Joore aan.

Zo’n 3 kilometer van het Farflerpad in Haven komt uit het hennepbeton te bestaan. Na de aanleg zal gemonitord worden hoe het materiaal zich houdt. Dit om het in de toekomst verder te kunnen verbeteren en verfijnen.