Lees verder

Kun je een snelweg bouwen van hout en schimmel? Kun je grondstoffen naast de snelweg laten groeien en ze ter plekke verwerken? In het Growing Pavilion van Stichting Nieuwe Helden werd dinsdag 22 oktober op de Dutch Design Week een mini-hackathon georganiseerd voor de ontwikkeling van een duurzame snelweg. De avond werd georganiseerd door Stichting Nieuwe Helden, de Biobased Delta en innovatiecollectief Noorderwind.

Innova58
Het thema van de hackaton was het project InnovA58 van Rijkswaterstaat. Dit project gaat over de verbreding van de A58 tussen Sint-Annabosch en Galder en tussen Eindhoven en Tilburg. Onderdeel hiervan is ook een innovatiestrook ter hoogte van ’t Klooster waar Rijkswaterstaat duurzame innovaties in de praktijk wil testen om hun doelstelling dichterbij te brengen om in 2030 klimaatneutraal te kunnen zijn.

Growing Pavilion visie op biobased bouwen
Het Growing Pavilion laat een visie zien op bouwen met natuurlijke, hernieuwbare materialen: hout, algen, mycelium en bijvoorbeeld plantaardige vezels. Biobased materialen hebben een eigen warme esthetiek, kunnen CO2 opslaan en zijn goed te recyclen. De toepassingsmogelijkheden zijn legio, maar worden in de praktijk lang niet allemaal benut. Stichting Nieuwe Helden en Noorderwind vroegen Biobased Delta om toekomstmakers bij elkaar te brengen met kennis en expertise vanuit verschillende vakgebieden: ontwerpers, duurzaamheidsexperts, materiaaldeskundigen, bouwers en beleidsmakers.

Verrassende inzichten
Matthé van der Bruggen, manager Innovatie en Techniek bij Rijkswaterstaat: “Door de hackaton hebben we nieuwe contacten gelegd met onverwachte partijen. Dit leidde tot een inspirerende sessie waarbij verrassende voorstellen naar voren kwamen waar ik zelf nog niet aan gedacht had.
Ideeën als; kun je de urine van wildplassers niet nuttig maken? Kun je de snelwegfundering van mycelium maken? Kun je de warmte van de snelweg niet beter gebruiken? En kun je asfalt op basis van lignine uit hout gebruiken in plaats van bitumen? Het smaakte naar meer en er zijn zeker zaken aan het rollen gebracht.”

De inzichten worden op korte termijn gedigitaliseerd en gedeeld met alle deelnemers en Rijkswaterstaat.