Lees verder
In de week van 14 december 2020 werd de 8e Biobased Battle georganiseerd door Living Lab Biobased Brazil. Deze keer volledig online. Meer dan 45 studenten van Avans University of Applied Sciences en Universidade Federal de Ouro Preto (UFOP, Brazilië) kregen de opdracht om in groepen van 4 of 5 studenten een oplossing te vinden voor de afvalstromen van de rijstverwerking (rijstschillen) of de suiker-, bier- en olijfolieproductie (bagasse).

De Biobased Battle werkt volgens een pressure cooker concept. Op de eerste dag moest elke groep zoveel mogelijk oplossingen bedenken voor één of meerdere reststromen. Op de tweede dag werd op basis van een multicriteria-analyse (MCA) een keuze gemaakt voor de beste oplossing. Deze oplossing werd vervolgens verder uitgewerkt. Op de laatste dag hebben de groepen hun idee voorgelegd aan een Braziliaans/Nederlandse jury, die dit jaar bestond uit Erik Lammers (Provincie Noord-Brabant), Willemien van Asselt (Topsector Agri&Food), Sergio Aquino (UFOP), Julia Mendes (UFOP) en Jappe de Best (Expertisecentrum Biobased Economy). De pitches werden door de jury beoordeeld op een aantal criteria zoals technische haalbaarheid, originaliteit en marktpotentieel.

De top 3 van de Biobased Battle

Op de derde en tweede plaats kwamen groepen met een oplossing voor het pellen van rijstkorrels. Deze kunnen worden gebruikt in biobeton of isolatiematten. De groep van Tim, Joanna, Samuel, Paula & Mateus werd unaniem tot winnaar uitgeroepen. Zij kozen voor de regionale verwerking van bagasse uit de suiker- en bierproductie tot een eiwitreep. Naast een mooi certificaat kreeg de winnende groep een aanbod van de provincie Noord-Brabant om te kijken of het mogelijk is om hun idee verder te ontwikkelen via het Brabantbrede startersondersteuningsprogramma Braventure. Een mooie afsluiting van een succesvolle week.

Hebben jij een opdracht voor de Battle?

Ben je benieuwd welke oplossingen Nederlandse en Braziliaanse studenten kunnen bedenken voor jouw reststromen? In december 2021 vindt de 9e editie van de Biobased Battle plaats. Je kan jouw organisatie aanmelden door een e-mail te sturen naar Margot Verweij: mgp.verwei@avans.nl.