Lees verder
De discussie over food versus fuel is naar de achtergrond verdwenen. Dat stelde Karin Molenveld (Food & Biobased Research) op de clusterbijeenkomst Biobased Verpakkingen in Bergen op Zoom.
Bergen op Zoom

De bijeenkomst vond plaats tijdens de Biobased Delta Biobased Business Dag. Molenveld stelde dat eerstegeneratie biomassa zeker in het vizier is van het bedrijfsleven, wel op voorwaarde dat deze zo efficiënt mogelijk wordt benut. Daarnaast blijft tweedegeneratie biomassa op de agenda.

Als men kijkt naar de industriële productie, dan worden de biobased building blocks die ten grondslag liggen aan bioplastics uit foodstocks, lees suiker/glucose of zetmeel, geproduceerd. Biobarnsteenzuur (o.a PBS) wordt op basis van glucose (mais) geproduceerd, melkzuur (PLA) op basis van suiker (riet/bietsuiker) en 2,5 FDCA (PEF) op basis van glucose.

Molenveld stelde dat de markt voor bioplastics aan zal trekken, gelet op de plannen om fabrieken te bouwen, zie bijvoorbeeld Corbion die een PLA-productieunit wil bouwen (hoogstwaarschijnlijk in Azië). Wel zijn nog de nodige hordes te overwinnen, zoals de onbekendheid met het materiaal (industrie en consument), hogere kosten en technologische uitdagingen, bijvoorbeeld in de processing.