Lees verder
Het Bredase bedrijf The Protein Brewery heeft 22 miljoen euro opgehaald bij investeerders voor de ontwikkeling van een duurzame eiwitvervanger.

The Protein Brewery maakt een eiwit genaamd Fermotein uit koolhydraatrijke voedselgewassen zoals suikerbieten, cassave, aardappelen en maïs. Dat doet het bedrijf met een schimmel. Het is een alternatief voor dierlijke varianten in vleesvervangers, zuivel, pasta en chocolade. De onderneming van microbioloog Wim de Laat wil de proteïne verder ontwikkelen en de productie opschalen met de bouw van een demofabriek.

De Bredase onderneming produceert Fermotein nu nog op kleine schaal. Om het eiwit verder te ontwikkelen en een productielocatie te bouwen, is veel geld nodig. Vandaar het hoge investeringsbedrag, dat afkomstig is van Novo Holdings. Roquette Ventures en Unovis Asset Management. “We kunnen hiermee wel een aantal jaar vooruit, maar het is niet onwaarschijnlijk dat we meer geld nodig hebben”, zegt woordvoerder Claire Verhagen tegen RTL Nieuws.

The Protein Brewery is begin dit jaar ontstaan als afsplitsing van BioscienZ, het biotechbedrijf dat De Laat in 2010 oprichtte. Dat bedrijf gebruikt micro-organismen zoals gisten, bacteriën en schimmels als basis voor de ontwikkeling van nieuwe producten. BioscienZ ontwikkelde onder meer een plantaardig alternatief voor kippeneiwit.