Lees verder
Deze zomer heeft Biobased Delta niet stilgezeten. Zo werd in samenwerking met de Green Chemistry Campus de Nederlandse deelname aan het BIO World Congress on Industrial Biotechnology (WCIB) georganiseerd. Tijdens het congres, van 8 t/m 11 juli in Des Moines, Iowa (VS), stonden de nieuwste ontwikkelingen centraal op het gebied van hernieuwbare chemicaliën, synthetische biologie, enzymen, voedselingrediënten, biobrandstoffen, algen en meer.
Redactie

Voorafgaand aan de beurs werd Nebraska bezocht, in het midwesten van de VS. Het gebied staat bekend als het hart van de Amerikaanse bioeconomie, met zijn grote agro&food-industrie en een enorme, hoogwaardige productie van vlees, maïs en soja. Dat bleek tijdens een bezoek aan de Cargill Corn Biorefinery Site in Blair; met een oppervlak van zo’n 4 hectare een van de allergrootste bioraffinaderijen ter wereld. Jaarlijks wordt hier meer dan 4 miljoen ton aan maïs verwerkt.

Op de site hebben zich partnerbedrijven gevestigd, waaronder bekende namen als Novozymes (enzymen), NatureWorks (PLA bioplastic), Evonik (L-Lysine voor diervoeding) en Corbion (melkzuur). Alle bedrijven in dit cluster gebruiken de door Cargill geproduceerde dextrose-suikeroplossing uit maïs voor hun eigen processen. Door gezamenlijk op te trekken, worden er schaalvoordelen gerealiseerd.

Holland Paviljoen

In de ‘exhibition hall’ van de beurs in Iowa was Nederland opvallend aanwezig met het fraaie Holland Biotech Pavillion. Het centrale deel van dit paviljoen, de Holland Lounge, was geschikt voor netwerkdoeleinden en partnering-gesprekken. Alle deelnemers gebruikten de Holland Lounge dan ook als thuisbasis. Ze waren dankzij informatiepanelen rondom het netwerkgedeelte altijd goed zichtbaar. Daarnaast presenteerden de deelnemers zich via bedrijfsfilms en in het missieboekje.

Op woensdag 10 juli werd in het paviljoen een In-Booth Event georganiseerd met als thema ‘Highlights of the Dutch Bioeconomy’. Dit mocht rekenen op een brede belangstelling van congresgangers. Willem Sederel, bestuurslid van Biobased Delta, gaf een interactieve presentatie, samen met de deelnemende bedrijven en organisaties. Ook de Holland Business Partnering Receptie, gesponsord door Biobased Delta, werd druk bezocht. Tijdens deze netwerkreceptie vond de traditionele ‘Dutch Bike Raffle’ plaats. Coraline Caullet van het Franse 3Bcar won de verloting en mocht een oer-Nederlandse fiets mee naar huis nemen.

De deelnemers hebben volop gebruik gemaakt van het Holland Paviljoen en zeer gewaardeerd, zo bleek. Op de stand was altijd een medewerker van Biobased Delta aanwezig om bezoekers te woord te staan, zodat de deelnemers zelf de kans kregen om zakelijke contacten te leggen. Daarmee zijn de fundamenten gelegd voor verdere verkenning van internationale samenwerkingen en overeenkomsten.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Biobased Delta

Tijdens de WCIB waren de volgende 19 Nederlandse bedrijven en organisaties vertegenwoordigd (in alfabetische volgorde): Biobased Delta, BioBTX, BIOPEN, Bioprocess Pilot Facility, Biotech Campus Delft (DSM), Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM), Chaincraft, Chemport Europe, Delft Advanced Biorenewables, Dutch DNA Biotech, Green Chemistry Campus, InnovationQuarter, Invest in Holland, Photanol, Pyrolyseproeftuin Moerdijk, Port of Rotterdam, Provincie Zuid-Holland, Royal Cosun/Suiker Unie en Wageningen University & Research.