Nieuws uit de Deltaregio

Beeld: De Nieuwe Helden

Agro&Chemie brengt een constante nieuwststroom van onze partners, waaronder Circulair Biobased Delta. Hieronder enkele highlights uit de afgelopen periode.

Connie Paasse nieuwe directeur Green Chemistry Campus

De Green Chemistry Campus heeft sinds november een nieuwe directeur: Connie Paasse. Zij is een ervaren manager uit de internationale chemische industrie en werkte eerder onder meer bij Purac, Corbion, AVR, Shell en BP.

Paasse neemt het stokje over van business development manager Marcel Ernes en manager operations Arjan Oostvogels die samen het interim directeurschap invulden nadat de vorige directeur Petra Koenders afgelopen juni wethouder werd van de gemeente Bergen op Zoom.

“Ik zie de Green Chemistry Campus als een heel mooi instrument om een bijdrage te leveren aan de verduurzaming en vergroening van de chemie en de reductie van CO2”, zegt Connie Paasse. “Met mijn achtergrond denk ik ook dat ik echt bruggen kan slaan tussen de grote chemiebedrijven en de wereld van start-ups en mkb hier bij de Campus.” Lees het volledige interview op de website.

Building Holland: biobased bouwen

Tot 2030 gaat 50 procent van alle grondstoffen die we in Nederland gebruiken naar de bouwsector, ongeveer 1 miljard ton. Slechts een derde daarvan kan uit hergebruik van materialen en afvalstoffen worden gehaald. Het betekent dat we wel zullen moeten kijken naar het gebruik van hernieuwbare, biobased materialen. Dat was het onderwerp van de (digitale) inspiratiesessie die Circular Biobased Delta in oktober organiseerde tijdens de vakbeurs Building Holland, als alternatief voor de Biobased Business Dag die dit jaar niet door kon gaan. Opmerkelijk onderdeel van de sessie was de presentatie van ‘The Exploded View’: een huis (op schaal) van ontwerpersgroep De Nieuwe Helden dat geheel gebouwd is met circulaire biobased materialen, eerder te zien tijdens de Dutch Design Week. Lees er meer over op de website.

Natural Fibertastic: verademing

Tussen alle digitale evenementen was Natural Fibertastic in Bergen op Zoom eind september een verademing, zij het in een coronaproof uitvoering met slechts 65 deelnemers op anderhalve meter van elkaar. Het evenement belichtte diverse toepassingen van natuurvezels in bouw en infra, zowel gezien vanuit de producenten van vezels en composieten als vanuit de klanten en overheden. Biobased innovaties blijken niet altijd goedkoper te zijn dan traditionele producten, maar onderscheiden zich wel door nieuwe of verbeterde functionaliteit. Denk aan geluidsreducerend bioasfalt dat het verkeerslawaai vermindert, of geleiderails van biocomposiet, die geen zink in de bodem lekken. Impershield presenteerde tijdens Natural Fibertastic ook een unieke vinding: een coating op basis van boomhars, die jarenlang onkruidgroei voorkomt. Daarmee won het bedrijf de NFT Award 2020. Lees het volledige verslag van Natural Fibertastic op de website.