Lees verder
Biobased materialen zijn anders. Ze zijn niet te vergelijken met steen of staal of traditionele kunststoffen. Ze hebben een eigen textuur, structuur en uiterlijk. Dat lijkt soms een nadeel, maar biedt kunstenaars en designers de kans om nieuwe ontdekkingen te doen en uit te gaan van de kracht van het materiaal.
Pierre Gielen

Dat bleek tijdens de Dutch Design Week (DDW19) in The Growing Pavilion van Nieuwe Helden. Dit biobased paviljoen laat een visie zien op bouwen met natuurlijke, hernieuwbare materialen: hout, algen, mycelium en bijvoorbeeld plantaardige vezels. Biobased materialen hebben een eigen warme esthetiek, kunnen CO2 opslaan en zijn goed te recyclen. Ze hebben legio toepassingsmogelijkheden, maar die worden in de praktijk lang niet allemaal benut.

Nieuwe esthetiek

The Growing Pavilion bracht de mogelijkheden én de enorme schoonheid van biobased en circulair bouwen onder de aandacht. Bij elk materiaal, zoals de mycelium wanden en lisdodde vloerplaten, werd de natuurlijke grondstof zo letterlijk mogelijk getoond. Op die manier kreeg het paviljoen een unieke, organische textuur, kleur en beleving. “Wij promoten deze schoonheid als kracht”, zegt ontwerper Pascal Leboucq van Company New Heroes: “Een nieuwe esthetiek die biobased materialen een eigen, wonderschone identiteit geeft.”

Daarnaast was The Growing Pavilion een week lang het decor voor concerten, lezingen, rondleidingen en workshops waarin mensen konden kennismaken met biobased bouwmaterialen. Ook was er een expositie in het paviljoen van andere biobased creaties, gemaakt door verschillende designers. Daaronder gegroeide meubels, lampen en andere voorwerpen. Als kers op de taart werden er iedere dag oesterzwammen geoogst. De oesterzwammen die op mycelium groeiden, werden geplukt en bereid en konden bij een foodtruck worden geproefd.

Toekomstmakers

Stichting Nieuwe Helden en innovatiecollectief Noorderwind vroegen Biobased Delta bovendien om in The Growing Pavilion toekomstmakers bij elkaar te brengen, met kennis en expertise vanuit verschillende vakgebieden: ontwerpers, duurzaamheidsexperts, materiaaldeskundigen, bouwers en beleidsmakers.

Dit leidde tot een mini-hackaton gericht op het project InnovA58 van Rijkswaterstaat. Dit project gaat over de verbreding van de A58 tussen Sint-Annabosch en Galder. Rijkswaterstaat wil hier duurzame innovaties in de praktijk testen die bijdragen aan het behalen van hun doelstelling om in 2030 klimaatneutraal te zijn. Na een korte serie oefeningen ontstond een aantal verrassende ideeën, zoals het gebruik van mycelium voor de snelwegfundering en slimmer gebruik van de warmte van de snelweg. Een bestaand idee als asfalt op basis van lignine uit hout in plaats van bitumen wordt uiteraard ook meegenomen. Nieuw hierbij is de mogelijke toepassing in Zeer Open Asfalt Beton (ZOAB). Deze ideeën worden onderzocht op haalbaarheid.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Biobased Delta.

The Growing Pavilion is een project van Company New Heroes en Dutch Design Foundation The Growing Pavilion is gebouwd door Fiction Factory, Tentech en Buitink Technology. In samenwerking met Primum, Huis Veendam, ECO-board, Krown-Design, Braindrop, Impershield, Houthandel Looijmans, TenCate Outdoor Fabrics, Botanic Bites, Stichting BioBased Delta (BBD), Centre of Expertise Biobased Economy (CoEBBE), Natuurvezel Applicatie Centrum (NAC) en Noorderwind.

Exposanten waren Aniela Hoitink, Christien Meindertsma, Diana Scherer, Eric Klarenbeek, Marlene Huissoud, Martijn Straatman en Tjeerd Veenhoven. The Growing Pavilion is mede mogelijk gemaakt door Stichting Doen, Brabant C, BPD cultuurfonds en Prins Bernhard Cultuur Fonds Beter Bouw Fonds.