InnoGo! verstrekt kapitaal aan Zeeuwse (door)starters

InnoGo! is een financieringsprogramma, waardoor innovatieve startende of bestaande biobased ondernemingen in Zeeland een lening kunnen krijgen om hun innovatie verder te ontwikkelen. Bedrijven die hiervoor in aanmerking komen, roemen het effect van de kredietverschaffing. Zelfs banken worden hierdoor toeschietelijker.

Oorspronkelijk was Innogo! gericht op innovatieve technostarters en sinds begin dit jaar komen ook innovatieve startende of bestaande mkb-ondernemingen die zich bezig houden met biobased activiteiten in aanmerking voor een lening van InnoGo! Het betreft leningen van maximaal 50.000 euro en het gemiddelde dat wordt uitgeleend ligt rond de 35.000 euro. Kandidaten voor een lening worden getoetst door een screeningscommissie. Het programma heeft een totaalbudget van 1,2 miljoen euro en loopt tot en met eind 2015.

 

Positieve impuls

Volgens Merel van Rens, projectleider van InnoGo!, krijgt het programma steeds meer bekendheid, ook bij de nieuwe doelgroep. ‘Dit jaar hebben wij tien nieuwe ondernemingen kunnen helpen waarvan zes die actief zijn in het biobased domein.’ Volgens verschillende van de hieronder geportretteerde ondernemers heeft InnoGo! een positieve impuls gegeven aan hun bedrijf, zeker nu het moeilijk blijkt om krediet te kunnen krijgen van banken. InnoGo! is een initiatief van Economische Impuls Zeeland, een regionale (biobased) ontwikkelingsmaatschappij. In dit artikel geeft Agro&Chemie hun ervaringen kort weer.

 

Fargate

Fargate uit Oud Vossemeer produceert algen op basis van een ‘gevraagd eiwitprofiel’. Dat wil zeggen dat het bedrijf de productie van de algen zodanig stuurt dat dit invloed heeft op de gewenste eiwitten die in de algen zitten. Deze eiwitten worden voornamelijk gebruikt voor diverse diervoerders en kalveren, biggen of vissen hebben hun eigen eiwitprofiel. Fargate ontwikkelde een gesloten systeem waarin (warm) water, lucht, voedingsstoffen en elektriciteit nodig zijn om de ingebrachte algen te laten groeien. Het systeem wordt geleverd als mobiele unit (productie is dus niet plaatsgebonden) die 80 kilogram algen per dag kan produceren met een drogestofgehalte van 25 procent.

De productie van algen is geen doel op zich, verduidelijkt technisch directeur Hans van den Bogert. ‘Het einddoel is een betere kwaliteit diervoeding. De komende jaren ontstaat er een schaarste aan hoogwaardige eiwitten. In diervoeders zit nu vaak soja of vismeel en die basisprijzen gaan omhoog. Dat zou je voor een deel kunnen opvangen door de kweek van algen. Via-via kwamen wij in contact met InnoGo! en hoorden dat zij een aquacultuurpot hadden. Het geld steken wij in verdere ontwikkeling.’

Van den Bogert ziet economisch perspectief in samenwerking met bijvoorbeeld de glastuinbouw die restwarmte kwijt moet. Ook bedrijven die een CO2-overschot hebben, komen in aanmerking want naast water en nutriënten zijn warmte (bijvoorbeeld warm water) en CO2 belangrijke groeifactoren voor de algenkweek.

 

Smit & Smit

Smit & Smit uit Koudekerke is het startende bedrijf van vader en zoon Smit. Generaties geleden had de familie een oesterput op Tholen, de huidige senior zat jarenlang in de verwerking van schaal- en schelpdieren en zoon Sybe ziet toekomst in de kweek van oesters, binnendijks welteverstaan. ‘We hebben een speciale techniek ontwikkeld – en daar ook patent op aangevraagd – om onder gecontroleerde omstandigheden oesters te kweken. Zo kunnen wij onder meer de doorstroming en de afvoer van afvalstoffen beter reguleren wat leidt tot een betere en constantere kwaliteit. Het is niet heel ingewikkeld, maar wel nieuw. Ik ben na wat zoeken bij InnoGo! terechtgekomen. Daar zijn wij goed begeleid en zij zijn ook heel sterk in het bij elkaar brengen van partijen. Als je bijvoorbeeld een gesprek bij de bank wilt, weten zij direct de juiste persoon voor je te vinden. Wij hebben 35.000 euro gekregen als lening voor de uitvoering van een proefproject en dat wordt in tranches uitbetaald. In december en januari gaan wij een loods neerzetten en in mei/juni willen wij gaan opschalen.’

 

Meatless

Meatless is van oorsprong een bedrijf dat vleeswaren produceerde. De naam geeft aan dat het bedrijf een verandering heeft ondergaan want van puur vleesbedrijf heeft het zich ontwikkeld tot bedrijf dat een meerwaarde wil geven aan vlees. Onder dezelfde naam als de bedrijfsnaam ‘maakt’ het een vezel die gebruikt kan worden als vetvervanger in vlees- en kaasproducten, de vezel is zelfs toepasbaar in vis (onder andere vissticks). Ook is Meatless een goede basisgrondstof om vleesvrije producten sappiger te maken. De vezel wordt gemaakt uit lupine (zie foto), tarwe of rijst en is dus 100 procent plantaardig. Het bedrijf uit Goes groeit de laatste jaren met dubbele cijfers en directeur Jos Hugense was op zoek naar kapitaal voor de bouw van een pilotmachine nadat uit labproeven was gebleken dat zijn vinding van toepassing van de vezel prima werkte. ‘De vezel wordt nu regionaal afgezet, maar opschaling is noodzakelijk. Via een lening van 50.000 euro kunnen wij nu gaan bouwen. Via Impuls Zeeland kwam ik bij InnoGo! en daardoor zijn andere partijen ook een stuk toegankelijker. Als zij meedoen, heeft dat uitstraling naar lokale banken en dat is prettig want geld krijgen voor innovatie is lastig. Bij InnoGo! hebben zij ook korte lijnen en een efficiënte manier van afhandelen.’

 

Hemcell

Hemcell is afgeleid van hemi-cellulose. Hieruit haalt het bedrijf uit Heinkenszand de cellulose en gebruikt dat om te mengen met kunststoffen. Deze producten zijn afbreekbaar want de suikers in het biomateriaal zijn dermate effectief/agressief dat ook de oliegebaseerde kunststof op positieve wijze wordt verteerd. De grondstof wordt gehaald uit Afrika, Azië en een deel van Zuid-Amerika. Hemcell-directeur Nico Osse kwam op het idee omdat klanten van zijn bedrijf Adva-Pack (verpakkingsmateriaal voor onder meer telefoonkaarten) vroegen naar ‘iets groens’. Na proeven met onder andere bamboe en palmblad (zie foto) kwam hij uit bij de huidige plant waarvan hij de naam niet wil noemen, hoewel het proces gepatenteerd is. De bedoeling is dat ter plekke verwerkingsinstallaties komen want nu gebeurt dat nog in Nederland. Hier zouden er plantpotjes van gemaakt kunnen worden, waarbij het volgens Osse mogelijk is om meststoffen of bestrijdingsmiddelen in te voegen in het productieproces. In tropische landen zou je op deze manier kleine boompjes kunnen planten. Voor de eigen business denkt Osse aan de verpakking van telefoonkaarten in Afrika, het continent waar hij met Adva-Pack sterk aanwezig is. Hij ontving van InnoGo! 35.000 euro seed capital en noemt het een ‘prettige lening’.

Meer informatie over Innogo!: www.innogo.org