OnderzoekGroene Chemie

Green Chemistry Innovation Lab maakt vliegende start

Beeld: Don Kwaning

In Bergen op Zoom is deze zomer het Green Chemistry Innovation Lab (iLab) geopend: een business accelerator voor bio-circulaire ideeën met marktpotentie. Hier kunnen startende innovatieve bedrijven (TRL 1-4) terecht die zich richten op groene chemie.

Vlak na de oprichting meldden zich al twee starters aan: Bionative Industries, dat wateroplosbare plasticvervangers maakt van zetmeel en ontwerper Don Kwaning, die verpakkings- en bouwmaterialen ontwikkelt uit de Pitrusplant.

Onkruid

Don Kwaning, die studeerde aan de Design Academy in Eindhoven, ontdekte bij toeval de Pitrus in Drente: een woekerend onkruid waar Staatsbosbeheer de handen aan vol heeft. Kwaning trok de plant uit elkaar en ontdekte dat er verschillende materialen van zijn te maken: “De vezels zijn te gebruiken voor papier en textiel. Het merg in de stengel kun je blenderen en samenpersen tot een soort piepschuim. En onder hoge druk zelfs tot een constructieplaat, vergelijkbaar met MDF, maar dan zonder bindmiddel.”

Kwaning werd via de provincie Noord-Brabant attent gemaakt op het iLab en is momenteel bezig met het schrijven van een businessplan. “Ik heb een creatieve opleiding. Een bedrijf opzetten vereist een andere manier van denken, die ik niet gewend ben. Ik zoek dus hulp bij het zakelijke deel van het ondernemerschap.”

Ronddolen

Dat is precies waar het iLab bij kan helpen. Projectleider Geert Mol van de Green Chemistry Campus: “We zien vaak dat jonge bedrijven ronddolen in het prijzencircuit en veel media-aandacht krijgen, maar niet in staat zijn om zichzelf commercieel te ontwikkelen. Dat is zonde. Daarom ondersteunen wij ze in de breedte van de bedrijfsvoering: met laagdrempelige huisvesting- en labfaciliteiten, financieringsbronnen, begeleiding en ondersteuning door mensen met technische competenties, maar ook via coaching op het gebied van ondernemerschap. Bovendien hebben we in de Deltaregio toegang tot een uitgebreid ecosysteem, een relevant netwerk van bedrijven, overheden en kennisinstellingen van MBO tot universiteit.”

Die ondersteuning is ook voor Bionative Industries een belangrijke factor. Bart de Raad, student Chemische Technologie bij Avans, richtte het bedrijf vorig jaar op met compagnon Daan Sybesma. De afbreekbare plasticvervanger die zij ontwikkelden, is vooral geschikt voor single use plastics die niet met vocht in aanraking komen. “Denk aan broodclipjes: minuscule dingetjes die iedereen meteen weggooit. Het lijkt iets simpels, maar wordt wereldwijd op een gigantische schaal gebruikt en heeft dus een grote milieu-impact.”

Het materiaal werd aanvankelijk bij De Raad thuis in de garage ontwikkeld. Inmiddels is het lab verhuisd naar een bedrijvencentrum in Breda. De Raad had echter ook behoefte aan ondersteuning op het bedrijfsmatige vlak. Toen hij van een medestudent hoorde over het iLab, nam hij meteen contact op. “We zitten nu nog in de technische ontwikkelingsfase, maar straks moeten we echt met een klant om tafel gaan zitten en contracten opstellen. Dat kan een behoorlijke impact hebben op je toekomst. Daarbij is het een geruststelling dat er een team van experts achter ons staat dat ons kan adviseren.”

In het iLab is nog volop ruimte voor andere startende bedrijven. Neem voor meer informatie contact op met Geert Mol.