Lees verder

In de afgelopen drie jaar hebben we samen met onze partners binnen het Interreg project ‘Growing a Green Future’ gewerkt aan een bijdrage aan de biobased ontwikkelingen in Nederland en Vlaanderen. Lokaal geteelde grondstoffen die ook lokaal verwerkt kunnen worden tot eindproduct. Zo profiteert een hele regio, van akker­bouwer tot (MKB)bedrijf tot de consument van de biobased economy.

In de zoektocht naar nieuwe teelten en toepassingen hebben we veel kansen gezien, zoals:

  • Spruitenstronken als verrassend goed materiaal voor papier en karton
  • Hennep, als zeer belangrijke grondstof, is nu ook in Vlaanderen te telen
  • Goudsbloem levert grondstoffen voor cosmetica, maar ook voor verf

Resultaten

Vanuit GaGF gingen we diep in op de thema’s bouw, natuurvezels, natuurlijke oliën en natuurlijke biocides. Tijdens de slotbijeenkomst hoort u over de resultaten van GaGF en staan we stil bij de kansen die wij, en andere bedrijven in de regio Nederland-Vlaanderen, zien voor de toekomst van de hele keten.

Inspiratiesessies

Tijdens de inspiratiesessies kijken we naar de thema’s bouw en kleinschalige bioraffinage. Dit biedt kansen voor akkerbouwbedrijven om de geteelde producten niet alleen te bewaren maar verder te raffineren tot een grondstof met een hogere, stabielere prijs. De inspiratiesessie natuurlijke biocides gaat in op de (lange) zoek­tocht naar natuurlijke en duurzame middelen, die mogelijk een zeer grote rol gaan spelen bij de bestrijding van ziekten en plagen in de akkerbouw.