West-Brabant is duurzame koploper in biobased economy

Gepubliceerd: 24 mei 2017

Verantwoord ondernemen is niet alleen leuk, maar ook echt nodig. Dat bleek op 18 mei tijdens een bijeenkomst in Bergen op Zoom over de biobased economy.

Met duurzaamheid valt geld te verdienen. Dat is de boodschap van directeur Willem van der Leegte van het succesvolle Eindhovense familiebedrijf VDL (vandaar de afkorting). De tijd van geitenharenwollensokkengeneuzel ligt achter ons. De VDL Groep is een toonaangevende inspirator van de 'circulaire economie': een economie die voor een belangrijk deel draait op het hergebruik van materialen. De nuchtere visie van Van der Leegte (35) staat voor de toekomst. ,,We kunnen het ons niet permitteren om niet her te gebruiken", zei hij gisteren tijdens een middag in Bergen op Zoom die in het teken stond van de jaarlijkse Ravelijnlezing.

Plastic soep
VDL maakt elektrische bussen, produceert Mini's en binnenkort BMW's en maakt de capsules voor het 190 meter hoge reuzenrad The New York Wheel op Staten Island. Van der Leegte: ,,In elke capsule kunnen twintig personen. Er gaat 2,5 stadsbus aan materiaal in."

Het mes snijdt voor Van der Leegte aan twee kanten. Verantwoord ondernemen is geen loze belofte, maar een bittere noodzaak. Ter illustratie toonde hij een foto van het onbewoonde eiland Henderson (Pitcairn Islands) in de Stille Zuidzee. Het eiland is bekend om het natuurschoon, maar ook vanwege de enorme hoeveelheid plastic afval dat op de stranden aanspoelt. Plastic soep, bijeengedreven door de golfstromen. Door mensen gefabriceerd afval dat aanspoelt op een verder ongerept en onbewoond eiland. Hoe wrang kan het worden?

Lees verder op de website van De Ondernemer.